środa, 16 grudnia 2015

Czapurniak na wigilijną ucztę:)


Święta zbliżają się wielkimi krokami. Wszędzie masa przepisów na potrawy wigilijne. Tylko co wybrać? Wiecie już co pojawi się na wigilijnym stole?

U mnie na pewno będą to tradycyjne potrawy, których sposób przygotowania przechodzi z pokolenia na pokolenie:) Pewnie u Was tak samo. Dlatego nie zamierzam Was zanudzać oczywistymi przepisami na karpia, barszcz czy makiełki. Pragnę jednak podzielić się z Wami jednym wyjątkowym, który odkryłam w zeszłym roku:)

Nigdy jakoś specjalnie nie przepadałam za kompotem z suszu. Nie, żeby mi nie smakował, ale szału też nie robił. Aż do zeszłego roku kiedy odkryłam alternatywę dla niego - czapurniak czyli zupę z suszu z kluseczkami. Coś wspaniałego, bardzo polecam to danie i podrzucam przepis.


Składniki: 30 dag suszu (gruszki, jabłka, śliwki, 
rodzynki sułtańskie i morele), 3 litry wody, 
biały pieprz, cukier, śmietana kremówka, 
1-2 łyżki powideł śliwkowych, 4 jajka, 40 dag mąki, 
szczypta soli.


Przygotowanie: owoce opłukać, zalać wodą i odstawić na noc.
Na drugi dzień odlać wodę i zalać świeżą, tak aby owoce były
całe przykryte. Gotować do miękkości. Przyprawić cukrem,
szczyptą pieprzu oraz powidłami (ja używam tych własnej
roboty), a następnie zaprawić śmietanką. 
Kluseczki: mąkę, jajka, szczyptę soli i niewielką ilość wody
rozrobić. Nabierać porcje ciasta łyżeczką do herbaty i wrzucać
na osolony wrzątek. Gdy kluski wypłyną na powierzchnię
gotować jeszcze minutę i wyjmować cedzakiem.


Naprawdę zachwyciła mnie ta zupa. Jeśli szukacie lekkiej odmiany w potrawach wigilijnych, to ona jest warta przygotowania. A może u Was czapurniak jest już w menu? Przygotowujecie tak jak ja, czy może dodajecie czegoś jeszcze?

6 komentarzy:

  1. Rewelacyjny przepis wypróbuję go na wigilię.Będzie na moim stole coś nowego. Dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  2. Ewelajno, nigdy w życiu nie słyszałam o czapurniaku :D Ja z kolei trochę przekształcam tradycyjny kompot z suszu (możliwe, że o tym napiszę :D), ale tej zupy nie znam, choć zainteresowała mnie - może kiedyś wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawy przepis, nigdy nie słyszałam o tym czapirniaku :) muszę zrobić jak najszybciej!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czapurniaku;) Gorąco polecam:) Możesz wypróbować już w tegoroczne święta:)

      Usuń
  4. Wypróbuję ten przepis. Wygląda apetycznie.

    OdpowiedzUsuń

Kochani bardzo mnie cieszy, że zostawiacie po sobie ślad w postaci komentarzy i dziękuję za to. Jednakże pamiętajcie, że komentarze: wulgarne, hejterskie, w jakiś sposób niestosowne lub zawierające linki reklamujące Wasze strony będą kasowane.